Posted on: 14 02 2023.

Održana Konferencija za medije povodom Belgrade Indoor Meeting-a

Medjunarodni atletski miting osmi po redu, Belgrade Indoor Meeting održaće se u sredu 15. februara sa početkom u 15.20 časova. Ovo takmičenje nalazi se na listi svetske serije mitinga I ima srebrni status. Tim povodom danas je u prostorijama Skupštine grada Beograda, održana Konferencija za medije.

Medijima su se obratili predsednik Srpskog atletskog saveza, Veselin Jevrosimović, gradski sekretar za sport i omladinu Nikola Penić , vicešampion Evrope u bacanju kugle, Armin Sinančević i direktor mitinga Predrag Momirović.

– Osmi po redu Belgrade Indoor Meeting biće najveći do sada.  Učestvuje 150 atletičara iz 37 zemalja, od čega će naših biti 30. Hoću da se zahvalim svima koji su pomogli na održavanju ovog takmičenja, koje je Svetska atletika klasifikovala kao peti – šesti najveći Indoor Meeting na svetu. Zahvaljujem se Ministarstvu sporta, posebno gradu Beogradu i gradonačelniku Aleksandru Šapiću, kao i sekretaru za sport, Nikoli Peniću, bez kojih ova manifestacija ne bi mogla da se održi. Želim da pozdravim i Predraga Momirovića, direktora mitinga, kao i našeg asa, Armina Sinančevića. Pozivam vas sve da pratite miting, a onda da uživate u atletici, nadmetanju, očekujemo visoke rezultate, da padaju i svetski rekordi – bila je poruka gospodina Jevrosimovića.

Nakon toga, oglasio se i Nikola Penić, sekretar za sport grada Beograda, koji se takođe nada odličnim rezultatima sutra u Beogradu.

– Velika mi je čast što sam prisutan ovde i kao bivši atletičar. Grad Beograd je odlučan u nameri da pomogne srpskom sportu, što smo pokazali time što smo opredelili novac za organizaciju osmog Belgrade Indoor Meetinga. Imamo bogatu istoriju, ogranizovali dva velika prvenstva, kao i Svetsko u dvorani prošle godine. Zadovoljstvo mi je što smo ovde da najavimo Belgrade Indoor Meeting, nadam se da će se ovde oboriti veliki broj ličnih rekorda, to bi bila velika stvar za srpsku atletiku. Želim puno sreće svima na ovom mitingu, Arminu i kolegama takođe, da osvetlaju obraz srpske kraljice sportova – poručio je Penić.

Srpski bacač kugle kaže da je glavni cilj Evropsko prvenstvo ove sezone, te da će i u Beogradu pre svega pokušati da upiše pobedu, kao što je to uradio pre dve godine.

– Velika čast je što učestvujem na našem najvećem mitingu. Daću sve od sebe da predstavim našu atletiku u najboljem svetlu. Glavni cilj je Evropsko prvenstvo u Istanbulu. Tokom 2021. godine sam pobedio na našem mitingu, nadam se da će to biti i sutra. Podržite naše atletičare, kao i sve koji se takmiče na ovom mitingu – izjavio je Armin.

Za kraj, direktor mitinga, Predrag Momirović je objasnio koliki je značaj ovog mitinga i rekao da je Srpski atletski savez pozvao i turske atletičare da se priključe, zbog situacije sa zemljotresom i otkazivanjem takmičenja u njihovoj zemlji.

– Osmi Belgrade Indoor Meeting po drugi put je u World Indoor Turu, silver oznake. Prepoznala nas je Svetska atletika kao važne, ABAF federacija ima jedina ovakav miting, Beograd jedini ima ovakav miting. Dobiće atletičari veliki broj poena, zato imamo veliki broj prijavljenih, to su rekordne brojke. Imamo 15 disciplina, preko 150 takmičara, ogroman nagradni fond… Ono što bih pomenuo, s obzirom na ono što se desilo u Turskoj, Srpski atletski savez se našao da pomogne i pozvali smo sve najbolje sportiste iz 20 federacija da se prijave, da bi ovde ostvarili norme da se kvalifikuju za Evropsko prvenstvo. To još više objašnjava ono što je gospodin Veselin rekao, da očekujemo velike rezultate. Ispratite sutra Belgrade Indoor Meeting, RTS će uživo prenositi sve od 17.00 časova, a imaćemo i mali pretprogram, jer imamo veliki broj disciplina – reči su Momirovića.

Ulaznice za miting delile su se besplatno i podeljene su u rekordom roku, a Radio Televizija Srbije (RTS) obezbedila je i direktan prenos na RTS 2. Miting će takođe moći da se prati uživo i preko sajta Evropske atletike.

Sava osiguranje je zvanično osiguranje Srpskog atletskog saveza.

Satnicu takmičenja možete preuzeti ovde.

Tehničko uputstvo možete preuzeti ovde.